Lievelingsrecepten

Vlierbloesemlimonade van Ineke

Heb je vragen? Dan kun je die ook op deze pagina stellen.

Wat heb je nodig:

 • Vlierbloesems, pluk er lekker veel. Niet van bomen die langs de grote weg staan, want het gaat om de geur van de bloemen. Je wilt geen bloemen-uitlaatgassen-limonade
 • Enkele citroenen, liefst biologische
 • Suiker: 150 gram op een liter water
 • Stevia, 20 gram op 1 liter water.
 • Een eetlepel citroenzuur per liter vloeistof. Het kan ook zonder, maar de limonade lijkt minder lang houdbaar te zijn zónder.  Dus als je heel veel gaat maken, koop dan een potje citroenzuur. (Ik haal dit soort spulletjes bij www.Braumarkt.nl in Almere.)

 • Lege flessen: Je kunt gewoon ‘oude’ flessen gebruiken, met een schroefdop. Liefst van niet meer dan een halve liter, want als je een fles een keer geopend hebt, blijft de siroop niet heel lang goed (omdat we in dit recept niet zeer veel suiker gebruiken.)
  Ik steriliseer ze op de volgende manier: zet een fles (die al gewoon schoon is) in een plastic beslagkom waar ik een natte vaatdoek in leg, om warmte op te vangen. Ik giet de lege fles helemaal vol met kokend water. De dop leg ik even in een bakje kokend water. Na het legen van de fles heb je een gesteriliseerde fles, zeker als je de siroop er gloeiend heet in giet.

Hoe ga je te werk?

 1. Haal de grotere takjes eraf, deze zorgen voor een bittere smaak, en doe de vlierbloesems in een grote pan/schaal. Ik doe meer bloemen in een pan als in recepten die ik op internet zie. Echt zoveel mogelijk.  Vul de pan/schaal met water tot de bloesems onder water staan. Doe er een citroen bij in schijven gesneden.
  Leg er een bord op om de bloemen onder het water te houden.

 2. Laat het vlierbloesemmengsel 24 uur trekken.

 3. Giet het mengsel over in een andere pan door kaasdoek (of een schone theedoek), de vlierbloesems hebben hun werk gedaan en mogen weg.
  Er zitten soms mini-beestjes in de bloemetjes, dus daarom in een doek, en niet in een zeef.

 4. Meet met behulp van een maatbeker hoeveel vloeistof je nu hebt.
  Doe er per liter 150 gram suiker bij en 20 gram Stevia.

 5. Zet de pan met vlierbloesemwater op het vuur, blijf roeren tot de suiker in de siroop is opgelost (de Stevia lost vanzelf op) en de vloeistof tegen de kook aan zit. Zorg ervoor dat het net niet kookt, anders gaat dit ten koste van de smaak. Als het even borrelt is geen probleem, maar laat het in ieder geval niet constant op hoog vuur staan. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Voeg vervolgens de citroenzuur toe, laat dit er ook in oplossen. Citroenzuur versterkt de smaak en zorgt ervoor dat de siroop langer houdbaar is.

 6. Giet de gloeiend hete siroop met behulp van een trechter in de (warme) schone fles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...