Je naam in de familie

Komt je naam veel voor in de familie? Ben je vernoemd, en zo ja, naar wie dan? Vertel eens?

10 thoughts on “Je naam in de familie

 1. Mijn naam is Annie Ida Verrips. Deze naam past niet in de familietraditie. Ik ben de jongste van 8 kinderen, dus iedereen was al vernoemd. Ik ben geboren in augustus 1945, vrij kort na de oorlog dus. We woonden in Ottoland, een klein plaatsje in de Alblasserwaard. Tijdens de oorlog hadden mijn ouders twee dames in huis, één geëvacueerd uit Wageningen en één uit Rotterdam. Dat waren de zussen Ida en Annie Luyten. Zij hadden het erg naar hun zin bij mijn ouders. Toen ze hoorden dat mijn moeder in verwachting was, vroegen ze of hun naam in onze familie mocht blijven als er een meisje geboren zou worden.. En zo gebeurde het dat er een Annie Ida Verrips op de wereld kwam. Mijn roepnaam werd Annie, maar de dames Luyten noemden me altijd Annida. Tot aan hun dood hebben we contact gehouden.

 2. Mijn naam is Henderkien Slim.
  Ik ben vernoemd naar de moeder van mijn vader.
  Ik kom uit een gezin van 5 kinderen. Twee zussen en twee broers. Mijn oudste zus heet Elsiena, Henderkien, Marchien.
  Mijn oudste broer heet Jan, helaas jong overleden en de jongste broer heet Henk. Ik word ook door velen Henny genoemd, want zij vinden Henderkien maar een vreemde naam. Ik heb de moeder van mijn vader nooit gekend die is jong overleden.
  Het is een oude Drentse naam en die vinden ze hier maar vreemd. Mijn oudste zus wordt Els genoemd en de jongste zus Marga.
  Dit is in het kort mijn verhaal.

 3. Al is het niet mijn naam, maar die van mijn moeder.
  Al heel lang worden, zowel jongens als meisjes, Willem(ien). Peter (Petronella), Corneli(a)s genoemd. Een beetje veel vonden mijn grootouders en noemden mijn moeder Willemien. Dat klopte dus niet. Ze trouwde dan ook met Pieter Cornelis. Traditie hersteld.
  Mijn naam, Annemiene, is opgebouwd uit de namen van mijn grootmoeders: Annemarie en Willemien

 4. Mijn 2de voornaam is Geuvertje, ik ben vernoemd naar mijn grootmoeder van vaderskant. Mijn grootmoeder komt uit Everdingen en ik heb een beetje gezocht in de stamboom van mijn grootmoeder en heb gezien dat deze naam al vele generaties voorkomt, ik heb nog niet gevonden waar de naam vandaan komt.
  Bij mijn vader komt de voornaam Cornelis al generaties lang voor, in de stamboom heb ik de 1ste Cornelis al gevonden in 1730, de laatste Cornelis in onze familie is geboren in 1941 en bij de jongste generaties komt deze naam jammer genoeg niet meer voor. Mijn grootvader van vaders kant heet Gijsbert Vlaanderen, de naam Gijsbert komt ook al generaties lang voor in onze familie maar in 1826 wordt de naam Vlaanderen er aan toegevoegd. Mijn grootvader zijn naam was Gijsbert Vlaanderen, waar de voornaam Vlaanderen vandaan komt is onduidelijk, ik heb samen met een achterneef onderzoek gedaan naar de familie en we zijn lang bezig geweest om te achterhalen waarom achter Gijsbert ineens de voornaam Vlaanderen kwam maar hebben het niet kunnen vinden.
  Mijn vader heet Charles Louis en toen ik met de stamboom bezig was kwam ik tot de ontdekking dat deze voornaam komt van een Franse voorouder.

 5. Mijn naam is Heintje Helena Wijna en roepnaam is Henny. Ik ben naar mijn oma vernoemd van vaders kant. In die familie komen de namen Kees, Evert en Aart het meeste voor en dat gaat terug tot de 16e eeuw. Ik had liever een moderne naam gehad en heb vaak overwogen om mijn roepnaam te veranderen in een afleiding van Helena.

 6. In onze familie golden ook de strenge regels zoals Henk die noemt: de 1e wordt vernoemd naar de vader van de vader, dan de 2e naar de vader van de moeder, dan naar de moeder van de vader en de 4e naar de moeder van de moeder. Ik was de 4e, en werd dus Wilhelmina genoemd. Maar als roepnaam ‘Ineke’: wilhelmina – ina – verkleinwoord ineke, tja, het kan. Maar die naam was ook gewoon in de mode. Ik zat op de lagere school met 4 Ineke’s in de klas, in mijn werkzame leven zat ik vaak met meerdere Ineke’s in een team. Maar ze sterven uit… Alleen bij Senver zijn nog diverse Ineke’s ‘in their senventies’.

 7. De Oppepper vraagt ons:
  Past jouw naam in een familietraditie?
  Naar wie ben je vernoemd?
  Hoe is het om als jouw naam door het leven te gaan?
  Leuke vragen.

  • Mijn naam past zeker in een familietraditie.
  Vroeger werden de kinderen meestal vernoemd naar een familielid. Daarvoor bestonden bepaalde regels.
  Bijvoorbeeld:
  1e zoon grootvader: vaders vader
  2e zoon grootvader: moeders vader
  3e zoon oom: vaders oudste broer, enz.
  1e dochter grootmoeder: moeders moeder
  2e dochter grootmoeder: vaders moeder
  3e dochter tante: moeders oudste zus, enz.
  • Ikzelf, als tweede zoon in het gezin, werd dus vernoemd naar mijn opa van moederskant, Hendrik Nieuwenhuijsen.
  • Ik heb hem nooit gekend, maar was wel geïntrigeerd door zijn levensgeschiedenis. Vorig jaar verscheen bij uitgeverij Aspekt mijn boek ‘Krassen in de schors – het verborgen verleden van Hendrik en Gerardus Jacobus’. De eerste zin: ‘Mijn opa heb ik nooit gekend.’
  (Het boek is ook nog via mij verkrijgbaar: hjroos@planet.nl Ik kom het persoonlijk bij je thuis brengen…)

 8. Toen ik in 1948 als eerste meisje in het katholieke gezin geboren Van mijn ouders werd, was er natuurlijk al bekend wie mijn peetoom en peettante zouden worden. Oom Arie en tante Mien waren de uitverkorenen. De vernoeming ging dus naar tante Mien. Ze was als Wilhelmina geboren maar is haar leven lang Mien genoemd, zeer tot haar eigen ongenoegen. Zij stelde voor om van mijn doopnaam ( dus Wilhelmina ) te kiezen voor Helmi als roepnaam.
  En ik ben blij dat zij deze aanpassing heeft bedacht. Verbastering van mijn naam ben ik nooit zo blij mee. Het helpt als ik zeg dat het van Wilhelmina komt maar dan zonder de WIL en de Na. Meestal wordt dat wel onthouden. Mijn 4 broers en zus zijn allemaal vernoemd naar hun peetouders inclusief hun roepnamen en die zijn heel wat minder apart.

 9. Mijn grootvader, vader en ikzelf kregen alle drie als doop- en roepnaam de naam Gerard. Dat is een Germaanse naam met de betekenis “goede speervechter”.
  Wat verder terug in mijn stamboom van vaders kant komt ook enkele malen de naam Krijn voor. Die is afgeleid van het Latijnse Quirinus en bekent “goede lansvechter”. Nu zijn Lans en Speer in feite hetzelfde ding: een spies om mee te vechten. Of de ouders die de namen Krijn en Gerard aan hun kinderen gaven dat indertijd wisten, valt te betwijfelen. Maar ik vind zoiets wel leuk.
  Toen ik lang geleden dit verhaal aan mijn oudste dochter en haar partner vertelde was de reactie: Als wij een zoon krijgen, noemen we hem Krijn! En dat gebeurde. Hij kreeg ook de familienaam Peet.
  Toen Krijn oud genoeg was geworden om dit verhaal te snappen, bleek hij het bar interessant te vinden dat er tweehonderd jaar geleden al een Krijn Peet in Hilversum had rondgelopen!

 10. Mijn naam is Cornelia Cecilia Veeren. Ik ben vernoemd naar mijn beide grootmoeders die toen al niet meer leefden. Aangezien mijn vader dol was op zijn moeder, moest de roepnaam Corry worden. En daar had ik een bloedhekel aan: zo kattig met de k-klank en daarachter de o en de r.
  Ik heb me erbij neergelegd met de gedachte dat ik in een volgend leven vast anders zal heten.
  Nu doet zich het fenomeen voor dat Corryveeren associaties oproept met zowel corrigeren als coniferen. Daar maakte ik wel al gebruik van als iemand mijn naam moest onthouden. Het ezelsbruggetje werd coniferen oftewel Conny Veeren oftewel boompjes in de tuin!
  Zo ongeveer begin deze eeuw ga ik het leven nu door als Conny Veeren. Viola!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait